icon icon
icon0

Servisní centrum pro ROTHENBERGER Brno

icon markerDukelská třída 247/69
614 00 Brno

 IČ: 63473780
 DIČ: CZ63473780

 

Servisní centrum pro ROTHENBERGER PRAHA

icon markerKyslíková 1984/4,
143 00 Praha

 IČ: 63473780
 DIČ: CZ63473780

 

Design & Build v praxi

Jan Novotný TZB - Technické zařízení budov 08.08.2024

Design & Build v praxi

Nemožné na počkání, zázraky do 3 dnů. Toto rčení se nám vybaví ve chvíli, kdy dojde na rozhovor s tématem „Dolní Rožínka“. Jednalo se o zakázku, která zajišťovala vytápění vybraných objektů v obci Dolní Rožínka a byla realizována od projektu po zprovoznění zařízení a povolení provozu v roce 2023. V tomto článku si projdeme radosti i strasti na cestě za zabráněním umrznutí uživatelů objektů v zimě 2023/2024 a samozřejmě i po spoustu zim následujících.

Komplikovaná situace v Dolní Rožínce

Je podzim roku 2022 a zastupitelstvo obce dostává informaci, která přidělává vrásky na čele nejen zastupitelům, ale také vedení místní školy, domova s pečovatelskou službou nebo majitelům bytových jednotek v některých bytových domech. Provozovatel centrální kotelny v obci oznamuje ukončení jejího provozu na podzim roku 2023 z důvodu nevhodného až havarijního stavu této kotelny. Z této plynové teplovodní kotelny jsou zásobovány teplem různé objekty. Jedná se o dům s pečovatelskou službou, kulturní dům s obřadní síní, dva školní objekty a jejich externí kuchyně, tělocvična s dílnami a prostorem k pronájmu, zdravotní středisko a několik bytových domů. Nastává čas na rozhodnutí, jak s celou situací naložit. Dochází k rozdělení na dvě cesty. Jednou cestou se vydávají soukromé bytové domy, které si začínají řešit dodávky tepla do objektů na „vlastní pěst“. Druhá cesta zahrnuje obecní objekty, řeší si je samotná obec a musí projít předepsaným kolečkem vypisování výběrových řízení a výběrů dodavatelů.

Vzhledem k tomu, že je před koncem roku 2022 a v září 2023 musí být v objektech teplo, se obec rozhoduje řešit projekt metodou Design & Build. Tento přístup eliminuje nutnost provádět nejprve výběr zhotovitele projektové dokumentace s následným časem pro zpracování dokumentace a poté na základě vyhotovené projektové dokumentace výběr zhotovitele stavby. Zhotovitel zároveň přebírá zodpovědnost za to, že to co si naprojektuje, dokáže i zrealizovat. Než se podaří nachystat všechny potřebné podklady pro vypsání výběrového řízení na zajištění tepla v obecních objektech, je únor 2023 a tak na začátku března 2023 jsou vypsány prohlídky místa. Zde se dostává na scénu naše společnost a jedeme na prohlídku řešených objektů, které teplo zajišťuje obec. Jedná se o dům s pečovatelskou službou, kulturní dům s obřadní síní a podnikovou jídelnou, zdravotní středisko, objekt základní (1. stupeň) a mateřské školy, objekt základní školy (2. stupeň), tělocvičnu s dílnami a provozovnou a objekt školní kuchyně s bytem. Po úvodní prohlídce se vracíme se smíšenými pocity a diskutujeme, jak tuto situaci nejlépe vyřešit ke spokojenosti zákazníka s ohledem na obrovské riziko, jaké na sebe vezmeme, když se rozhodneme do výběrového řízení vstoupit. Riziko je dáno velmi krátkým termínem pro „zatopení“ v objektech. Jsme po prohlídce, máme zatopit v 7 objektech a zbývá nám necelých 7 měsíců…

Volba technologického řešení

Po podrobném rozboru situace a prostudování všech podkladů padá rozhodnutí, že je pro nás tato akce natolik zajímavá, že podstoupíme všechna rizika s ní spojená. Začínáme pracovat na různých konceptech a porovnávat si jejich požadavky na časovou náročnost. Naše řešení musí také zapadat do požadavků výběrového řízení, kde je jednou z podmínek snížení energetické náročnosti dodávek tepla. A jak to tak bývá, jedním z omezujících kritérií je celková cena díla. Do finálního výběru se dostávají 3 koncepce.

První počítá s odkupem centrální kotelny a její rekonstrukcí. Finančně zajímavé řešení, nicméně energetická náročnost následného provozu tuto myšlenku ukončuje. Bylo by zde nutné využívat stávající teplovody vedené přes celou obec s vysokými tepelnými ztrátami. Toto není ta správná cesta.

Ve druhé variantě pracujeme s realizací zdrojů tepla v každém objektu samostatně. Z hlediska ekonomiky provozu výborné řešení. Vzhledem k omezené vstupní finanční částce, kterou na provedení máme, musíme opustit i tento koncept.

Jak už se dá z předchozích dvou návrhů vytušit, třetí řešení je jejich kombinace. Pracujeme tedy s myšlenkou zbudování několika „centrálních“ kotelen, na které budou navázány nejbližší objekty a budou využívány části stávajících teplovodů. Nepotřebné části teplovodu budou odpojeny. S tímto návrhem budeme vstupovat do výběrového řízení, podrobněji si tuto představu rozpracováváme a dáváme dohromady veškeré přílohy potřebné pro účast ve výběrovém řízení, abychom mohli na konci března odevzdat nabídku.

4 měsíce na stavební povolení a 2 měsíce na realizaci

Čas letí, je půlka dubna 2023, my se dozvídáme výsledek výběrového řízení s tím, že naše nabídka byla vybrána jako ta vítězná. Bez váhání je svolána schůzka projektového týmu, který zahrnuje zástupce obchodníků, projektantů a realizace, rozdávají se konkrétní úkoly, klade se důraz na časovou náročnost celé zakázky. Okamžitě se rozbíhají práce. Není čas ztrácet čas. Vítězný koncept 3 kotelen včetně přípojek plynu a zaslepení teplovodu bude stát spoustu úsilí. Musíme vyřídit stavební povolení a ohlášení staveb, kde samotný úřad má na vyřízení jednotlivých kroků zákonem stanovené lhůty.

Padá rozhodnutí, každou kotelnu a každou přípojku podávat na úřad zvlášť. Eliminujeme tím riziko, že se na jedné části projektu něco zasekne a zastaví nám to postup na nějaké další části. U institucí, kde to jde, volí projekční tým osobní jednání, které je ve finále rychlejší než výměna spousty mailů s nejasným výsledkem. Do jednání s institucemi vstupuje také paní starostka, která připravuje půdu a výrazně nám tím pomáhá se zkrácením všech lhůt pro získání stanovisek, souhlasů a povolení.

V průběhu projekce zjišťujeme, že některé práce budou probíhat v památkové chráněném parku, že není jasné, jakou dimenzi má plynovod v části obce nebo že z jedné plynovodní přípojky se nám musí stát prodloužení plynovodu a teprve potom plynovodní přípojka. V této době dochází také k prvnímu kontaktu s technickým dozorem stavebníka. Tento okamžik je spojen s dotazem, kdy hodláme kotelny spouštět. Naše odpověď je bez zaváhání. Do konce září. Následuje dotaz, na září kterého roku. Opět bez přemýšlení udáváme rok 2023. Následuje jenom nevěřící úsměv TDS.

Přes veškeré komplikace podáváme na úřad na konci června 2023 projektovou dokumentaci pro plynovodní přípojky a prodloužení plynovodu. Do pár dnů máme v ruce územní souhlasy na jejich realizaci. Z projekčního pohlede ovšem není konec. Musíme získat i stavební povolení na kotelny. Žádost o stavební povolení podáváme na začátku července a povolení získáváme na začátku srpna 2023. Zbývají 2 měsíce na realizaci…

Výkopové práce

Výkopovým pracím pro plynovodní přípojky předchází vytyčování sítí, při výkopových pracích jsou prováděny dohledy archeologické dohledy. Ihned po výkopech nastupují plynaři, kteří pokládají potrubí. Práce na sebe navazují a zanedlouho jsou výkopy zasypané. Pouze v místě prodloužení plynovodu musí zůstat výkop odkrytý do získání kolaudačního souhlasu a propoj musí provést provozovatel plynárenské distribuční soustavy. Propoj je proveden na konci srpna 2023. Všechny objekty mají tedy dostupný plyn. Práce na kotelnách i v navazujících objektech probíhají současně.

1. Kotelna - Dům s pečovatelskou službou

Dům s pečovatelskou službou - původní stav kotelny 1 Dům s pečovatelskou službou - původní stav kotelny 2
původní stav

Jedna kotelna s výkonem 471 kW vzniká v domově s pečovatelskou službou, kde je vysoký nárok na stabilitu dodávky tepla i v letním období a neustálou dodávku teplé vody. Kotelna vzniká v místnosti, která byla využívána jako sklad a je přes chodbu od stávající strojovny rozvodu vytápění a přípravy teplé vody. Na stávající technologie se napojujeme. Servisujeme stávající ohřev teplé vody, kde chemicky čistíme deskový výměník tepla, měníme prasklou expanzní nádobu a nefunkční armatury. Na teplovodním kanálu je elektronicky řízená uzavírací klapka, která zajišťuje odpojení kanálu v letním období. Teplovodním kanálem navazují na tuto kotelnu dva objekty. Jedná se o kulturní dům s obřadní síní a základní a mateřská škola. V kulturním domě jsou měněny nefunkční armatury, upravovány směšovací uzly, je proveden nový rozvod pro obřadní síň a jsou vyměněny, popřípadě doplněny tepelné izolace. Jsou provedeny také stavební úpravy strojovny. Technologie ve strojovně v základní škole jsou kompletně vyměněny. Teplovod za odbočkou pro školu je zaslepen.

Dům s pečovatelskou službou - výsledný stav kotelny 1 Dům s pečovatelskou službou - výsledný stav kotelny 2
nově zrekonstruovaná kotelna

2. Kotelna - Zdravotní středisko

Kotelna zdravotní středisko - původní stav Kotelna zdravotní středisko - původní stav
původní stav

Druhá kotelna vzniká ve zdravotním středisku. Její výkon je 150 kW. Využíváme prostor, ve kterém vstupuje původní teplovod do objektu. Zřizuje se zde kompletně nová technologie vytápění, opravuje se podlaha i stěny. Vystupující teplovod z této kotelny je využíván pro přívod tepelné energie do objektu školní kuchyně s bytem. V tomto navazujícím objektu je provedena úprava měření spotřebované tepelné energie a výměna některých armatur. Teplovod je zaslepen a využíván pouze propoj mezi těmito objekty.

Kotelna zdravotní středisko - nový zrekonstruovaný stav Kotelna zdravotní středisko - nový zrekonstruovaný stav
nově zrekonstruovaná kotelna

3. Kotelna - Škola

Pro třetí zdroj tepla je zvolena budova tělocvičny s dílnami a provozovnou. Kotelna s výkonem 300 kW je zbudována v místnosti původní strojovny vytápění. Jedná se o prostornou místnost, která kdysi sloužila jako kotelna s kotli na tuhá paliva. Místnost je vyčištěna, opticky rozdělena příčkou. Tato příčka vymezuje prostor, ve kterém je instalována technologie kotelny. Stavebně jsou ve vymezené části opraveny také podlahy a stěny. Je využíván stávající teplovodní propoj do budovy zámečku, ve kterém se nachází základní škola. Ve strojovně školy je nově řešen ohřev teplé vody a doplnění potřebných armatur.

Předání a následný servis

Všechny zdroje tepla umožňují sledovat množství vyrobeného tepla a všechny zásobované objekty jsou osazeny měřiči tepla pro kontrolu spotřeb.

Začíná třetí třetina září 2023 a my spouštíme kotle. Ulevuje se obecnímu zastupitelstvu, ulevuje se nám. Teplo v zimní sezóně 2023/2024 bude. Zbývá doladit detaily a dotáhnout papírovou válku.

Ani po finálním předání však místo činu neopouštíme. Sledujeme provoz nových zdrojů, vyhodnocujeme informace a hledáme nejlepší možné nastavení jednotlivých systémů pro zajištění co nejekonomičtějšího provozu. Poslední poznatky po první topné sezóně naznačují, že by provoz měl dosáhnout očekávaných úspor na straně vyrobené tepelné energie potřebné pro pokrytí potřeb objektů, respektive uživatelů.

Nejsme jen obchod

Poskytujeme komplexní služby od návrhů a realizace technických zařízení budov a MaR, až po výroby technologických prvků nebo prodeje a servisu specializovaných produktů.

Jsme vám k dispozici

Vyberte si na které z poboček nás navštívíte, nebo nás rovnou kontaktujte nevíte-li si s něčím rady:

Servisní centrum pro ROTHENBERGER Brno

Dukelská třída 247/69
614 00 Brno

 IČ: 63473780
 DIČ: CZ63473780

 

Telefon:+420 545 240 706

mail:rothenberger@esl.cz

Servisní centrum pro ROTHENBERGER PRAHA

Servisní centrum pro ROTHENBERGER PRAHA

Kyslíková 1984/4,
143 00 Praha

 IČ: 63473780
 DIČ: CZ63473780

 

Telefon:+420 545 240 706

mail:rothenberger@esl.cz